Vegetabiliska oljor

SKILLNAD PÅ OLJOR !?

Är inte mineralolja (petroleum olja) bra ?? Nej, men ändå förekommer den tyvärr i många hudvårdsprodukter!

Vegetabiliska oljor innehåller och är:
Viktiga fettsyror och vitaminer. Tas lätt upp av huden. Förbättrar hudens funktioner, ger näring och skydd. Är ej miljöbelastande (de kallpressade). Bryts lätt ned av naturen och är förnyelsebara.

Mineral oljor innehåller och är:
Inga mineraler, fettsyror eller vitaminer (namnet till trots). Stör hudens naturliga funktioner, skapar ett beroende. Kan tas upp av skadad hud och ge problem. Hindrar huden att ta upp vitaminer och näring. Är miljöfarliga vid framställning och nedbrytning. Är inte förnyelsebara. Framställs av råolja, ex motorolja och bensin !!!!!!

Exempel på Mineraloljor är;
VASELIN, PARAFFIN, PARAFINUM LIQUIDUM, PETROLATUM, MEDICINSK VITOLJA, MINERAL OIL, PETROLEUM, OLEUM PETROLEN

Observera att vegetabiliska oljor också kan vara så hårt raffinerade, att de har blivit förstörda ur näringshänseende.

Varför används då Mineraloljor i hudvårdsprodukter (petroleum oljor)??
De är mycket billigare än vegetabiliska oljor. Håller hur länge som helst. Är lättare att hantera. Doft och färg ändras inte (de vegetabiliska kan vara olika beroende på växtställe osv)
Tyvärr förekommer dessa även i många produkter hos ex. hälsokostbutiker och säljs som "naturliga", men består ofta av en stor det mineraloljor, syntetiska kemikalier och syntetiska parfymer, som på sikt skapar problem.
De naturliga ämnena i dessa produkter motverkas av mineraloljorna. Se efter vad Dina hudvårdsprodukter innehåller !

*** LÄS INNEHÅLLSFÖRTECKNINGEN *** och kolla under tvivelaktiga ingredienser,,,, Hur många hittar Du tro ?


LITE INFO OM HUDEN:

Huden förnyas hela tiden. Det tar ca 30 dagar för en död (från normal hud) hud cell att avstötas. För en person med psoriasis tar den processen ca 5 dagar. Den ska skydda våra inre organ mot främmande ämnen och mikroorganismer men kan inte skilja på skadliga eller nyttiga ämnen. Om huden är skadad absorberar den ämnen som en frisk hud skulle avvisa, ex virus, aluminiumsalter i deodoranter, mineralolja, vaselin.
Rengöring är grunden för en bra hudvård, den tar bort smuts, överflödigt fett, make up som kan täppa igen porerna och leda till olika problem. Du tar bort det yttre lagret av döda hud celler och huden blir len och skön. Ansikts creamen motverkar fuktförlusten och skyddar huden mot väder och smuts.

Olika hud typer
TORR:
Spänd och stramande känsla vanlig, man har små porer, huden är tunn, matt och flagig yta, har en rosa färgton. Åldrandet märks mer på denna typ, känslig för sol, vind och kyla.

NORMAL:
Varken torr eller fet, något fetare panna, näsa och haka, normala porer, krämfärgad.

FET:
Tjock hud och stora porer, livlös och glansig.

Källor: Aromaterapi av Susanne Bilski Ullmark, Hudvård med eteriska oljor av Anna Salvesen, Skapa din egen Naturkosmetika av Finn Andersen, www.shenet.se Råvaru och växt databas