Tvivelaktiga ingredienser

Dessa hittar Ni INTE i några av våra produkter !!

Det finns många ämnen i våra hudvårdsprodukter idag som innehåller miljö- och hälsofarliga ingredienser, vi tänker bara ta upp en del här bara, för listan skulle bli alldeles för lång annars. Den kan ändå vara en bra början för den som inte alls är insatt och man lär sig ganska snart vad man ska titta efter på förpackningarna. Vissa ingredienser tas från djur, men har man ingen etisk aspekt på råvaror från djur, så är det inget fel på dem och andra kanske inte är farliga för människan (för lite kunskap!?) men kan vara syntetiska och/eller svårnedbrytbara för miljön.

Så observera att detta INTE är någon förbudslista trots att det finns rekommendationer att INTE använda många av dem.

BHA – butylhydroxianisol – Antioxidant. Cancerframkallande på försöksdjur

BHT – butylhydroxitoluen, syntetisk fenol – Antioxidant. Klassas som miljöfarligt, kan troligen tas upp av huden eftersom den blandar sig lätt med olja och fett. Mycket giftigt för vattenorganismer och kan orsaka långtidseffekter i vattenmiljön.

BORAX (Sodium Borate)- Gör huden torr och spröd

CARBOMER - Syntetiska förtjockningsmedel. Svårnedbrytbart och förmodligen hälsofarliga.

COCOAMIDE DEA – FDA (USA) varnar för ev. cancerogenicitet vad gäller DEA-, MEA-, och TEA innehållande ämnen.

COLLAGEN - Äggviteämne i hudens bindväv. Framställs ur bindväven på spädgrisar, kalvar. I Frankrike och andra länder används ABORTERADE foster.

DIMETHICONE – Ej miljövänliga och förmodligen hälsofarliga, Misstänks vara en bioackumulator; samlas i växter och djur.

DISODIUM EDTA – Komplexbindare, kan öka mobiliteten av tungmetaller. Hälsofarligt.

MINERALOLJOR - Svårnedbrytbara, ex Petrolatum, paraffinum, vaselinum, medicinsk vitolja.
Från en studie på Karolinska Institutet 2007! Kan öka risken med ca 30% att utveckla reumatism. En möjlig förklaring tros vara att mineraloljorna sätter igång en inflammatorisk process i lederna. Tidigare har ett samband mellan dessa oljor och ledbesvär visats på råttor.

PARABENER - Ex. methyl-, ethyl-, buthyl-, propylparaben (finns många fler varianter!) - Syntetiskt konserveringsmedel, de flesta hudvårdstillverkare använder olika blandning av parabener som är effektivt mot det mesta av ovälkomna gäster i burken eller flaskan. Den konserverande och dödande effekten i produkten får man också på huden när man smörjer in sig. Huden är vårt största organ och tar åt sig ca 2 % av det som smörjs på den. Parabenerna anses vara säkra men under senare år har misstankarna ökat och bevis finns för att vissa är hormonstörande och att de ackumuleras (läggs på hög) i människokroppen. De påverkar kroppen på olika negativa sätt (har påträffats i olika vitala organ). De har använts under 50-60 år, men som många vet kommer effekter av kemikalier ofta långt senare än några år efter införandet.

POLYAKRYLAMID - Förtjockningsmedel, tillverkas av bla. Akrylamid som är cancerframkallande och giftigt (Hallandsåsen !!)

POLYSORBAT - Emulgeringsmedel, antistatmedel. Kan innehålla rester av lösningsmedel. Cancerframkallande.

SYNTETISKA FETTER - Isopropyl, myristate eller steara, octanoate.

SYNTETISKA LÖDDERÄMNEN - Natrium lauryl sulfat (NLS), Sodium lauryl sulfat (SLS)
Tandkrämer, tvättkrämer och tvålar innehåller ofta ovan lödderämnen. Torkar ut och skadar hudens naturliga barriär av skyddande bakterier.

TOLUENE – Skadar nervsystemet. Lösningsmedel i nagellack.

TRICLOSAN – Mycket miljöbelastande. Svenska myndigheter avråder från användande. Antimikrobiellt medel, som används i kosmetika och hygienartiklar, t.ex. deodorantstick för män och tandkräm (kolla extra noga på dem som är "Trippel" märkta). Vanligt med hudallergi. Misstänks ligga bakom det ökande antalet allergier. Det finns också farhågor för resistensutveckling av bakterier

TRIETHANOLAMINE – Irriterar huden och kan skada levern. Tillsammans med nitrajoner från ex. dricksvatten, kan det bildas nitrosaminer som är cancerframkallande.

ZINKPYRITION - innehåller de flesta mjällshampon som finns på den svenska marknaden

Är extremt giftigt för vattenlevande organismer. Kemikalieinspektionen har förbjudit detta ämne för båtbottenfärg och konsumentbruk. Men i hygienprodukter är det tillåtet! Detta tvättar väldigt många sina hår med flera gånger i veckan, då någon centimeter från vår hjärna !!!

Under 2003 användes minst 10 ton zinkpyrition i mjällschampo och 2,4 ton zinkpyrition i båtbottenfärger. Det räcker med 0,0026 mg zinkpyrition per liter vatten för att hälften av alla fiskar ska dö inom fyra dygn.


Källor: Svenska Naturskyddsföreningen SNF, TOX-INFO 7 och Winter, Ruth, A complete dictionary. Food Additives, Karolinska Institutet