Så här gör vi tvål

Vi gör vår naturliga tvål från grunden enligt gamla beprövade sätt.
Vi smälter vegetabiliska oljor och fetter. Sedan tillsätts lutblandningen


När blandningen är färdig, hälls den i form. Sedan ska tvålarna mogna 4-8 veckor


Hur gör man tvål?
När fett och oljor blandas med lut inträffar en hydrolysprocess och fettet spjälkas upp i sina två beståndsdelar fettsyror och glycerin. När bindningen mellan dem brutits reagerar de fria fettsyrorna och luten med vattnet och bildar det alkaliska salt som är själva tvålen, denna process kallas också för "förtvålningsprocessen". Denna tvål tar 4-8 veckor innan den är färdig för leverans, den måste "mogna" som vi säger, överflödig vätska ska dunsta och tvålens ph måste sjunka. Industrins tvål säljs dagen efter de tillverkats pga annorlunda ingredienser, ofta syntetiska och-/ eller animaliska fetter.

Skillnaden mellan handgjord och industriproducerad tvål är enorm. Industrin använder oftast billiga ingredienser som tyvärr inte är så välgörande för vår hud vilket däremot våra handgjorda tvålar är. Våra tvålar innehåller naturligt glycerin (fuktbindare) som bildas vid framställningen och gör att tvålen blir mild och skön. Inom tvålindustrin tas detta glycerin bort och säljs till kosmetika industrin som då används i krämer och lotions.

Använder Du våra handgjorda tvålar kommer Du märka att din hud inte behöver smörjas in lika ofta. Du kan till och med använda den i ansiktet, så mild är den. Hur länge en tvål räcker beror på om man använder den både till kroppen och håret, men 3-4 veckor är normalt och den är en njutning för huden som både blir milt rengjord och naturligt återfettad. Den löddrar inte lika mycket som syntetiska tvålar men har istället ett mjukt och krämigt lödder som är skönt för huden.

Allt som säljs under "Tvål" är inte tvål i egentlig mening utan ofta tensider som är framställda syntetiskt och som är en belastning både för miljön och våra kroppar. Människor som använder flytande tvål får ofta problem med torra händer/kroppar på grund av att tensiderna i dem är så avfettande och starka.
Ytterligare ett skäl till att använda naturlig fast tvål.

Hur sköter man om tvålen?
Eftersom våra tvålars innehåll enbart är naturliga och inte innehåller några syntetiska konserveringsmedel eller onaturliga härdare (det behövs inga!) kan Du med lite skötsel vid handhavandet öka livslängden på tvålen.

* Låt inte tvålen ligga i vatten! Den smälter tillbaka till olja då.
* Låt tvålen torka upp ordentligt. Om den skulle bli mjuk, låt den ligga några dagar och torka. På en torr tvål kan inte bakterier växa!
* Köp en fin tvålkopp som håller tvålen torr. Se våra under Tillbehör.
* Använd tvättlapp eller tvättsvamp så räcker tvålen ännu längre. Det går bra att skära den i mindre bitar också.
* Förvara oanvända tvålar i mörka, torra och svala utrymmen. Linneskåpet är idealiskt. Om tvålen blir liggandes en längre tid kan den krympa något. Färgen kan blekas och doften försvagas men tvålens egenskaper finns kvar. Ofta framträder doften igen när tvålen börjar användas.
- Om tvålen börjar "svettas" kan det bero på att den dragit åt sig fukten i luften omkring, med andra ord inget farligt. Lägg den då torrt igen.
- Ibland kan det vara lite vitt damm på ytan av tvålen som kallas för tvåldamm. Den försvinner vid användning.

Vid användning av shampotvål kan håret kännas "tungt" ett par veckor i början (beroende på hur ofta det tvättas), detta beror på att håret måste ställa om sig till att bli normalt igen. Permanentat/färgat och slitet hår som blivit väldigt torrt drar åt sig fettet i tvålen och känns därmed tungt, men när håret fått en chans att återgå till sitt normala tillstånd blir det både luftigare och eventuell klåda försvinner. Det beror på att det inte finns några starka syntetiska tensider i våra tvålar, som annars förstör hudens fett och skapar obalans.
Man kan, om man tycker det känns för "tungt", ta 1 tsk ekologisk äppelcidervinäger utblandat i ca 2dl ljummet vatten och hälla i håret efter att man sköljt ut tvålen. Vi har två Vinegar Rince till försäljning med olika eteriska oljor. Håll huvudet bakåt så det inte rinner in i ögonen. Låt sitta en liten stund, skölj ur med ljummet vatten. Låt håret självtorka. Det kan lukta lite av äppelcidervinägern men den lukten försvinner när håret har torkat. Denna ursköljning gör att håret blir glansigare, mjukare och hårbottnen får en välförtjänt PH-balansering. Balsam behövs inte för att äppelcidervinägern reder även ut håret.

Viktigt att tänka på vid behandlat hår!
Färgat/tonat hår är kemiskt behandlat och påverkar hur slutresultatet blir vid användningen av våra shampookakor och vi kan då INTE garantera ett bra slutresultat.Färgen kan (beroende på färgtyp etc) släppa snabbare så vi rekiommenderar att INTE använda vår shampoo kaka då. Använd rekommenderade produkter för färgat hår tills Du vill att färgen ska bort. Då kan Du använda våra shampookakor igen.
Användning av våra shampookakor vid färgat/tonat hår sker alltså på egen risk!