TvålhistoriaLit
e tvål historia 


Tvålliknande substanser användes i Indien och Babylonien 2 800 f.Kr. Det första kända receptet för tillverkning av tvål är just från Babylonien, men något yngre; 2 200 f.Kr. Dessa tvålar användes inte för personlig hygien utan för rengöring av matlagnings kärl, tyger och för medicinskt bruk.


Även i faraonernas Egypten och i Romerska riket användes tvål, men det var först under sent 1800-tal som den fasta, fyrkantiga tvålen började användas.
Så tvål har tillverkats i minst 5000 år.

Medeltidens tvål i Norden innehöll troligtvis både talg från slaktade djur och fiskolja, vilken antas ha haft en mycket motbjudande lukt.

Under medeltiden 1500-1600-talen tyckte kyrkan att det var syndigt att hålla sig ren och dålig hygien var ett tecken på tro! De flesta tvättade sig väldigt sällan och de rika använde parfymer och puder istället för att tvätta sig. Tvålen användes mest till att tvätta kläder.
Så under 1600-talet tvål var också priset så högt att endast de priviligierade hade råd att köpa den men i slutet av 1700-talet upptäckte en fransman, LeBlanc en kemisk process som gjorde att tvålarna kunde säljas betydligt billigare.

Fram till år 1820 var talg råvara för tvålfabrikerna, därefter följde bomolja (sämre olivolja) och senare även kokosolja och palmolja. Den tillverkades vanligtvis med en blandning av fett (till exempel olivolja) och natriumhydroxid via saponifiering (förtvålning).

I mitten av 1850-talet fick den fasta tvålen sitt traditionella utseende och började spridas globalt. År 1912 tillverkades 4567 ton tvål i Sverige.

I Sverige var Göta Lejon i Göteborg en av de första tvålfabrikerna, grundat 1812 och i slutet av 1800-talet fanns 10 tvålfabriker och 1901 fanns det 37 st. Henrik Gahns AB var den största tillverkaren och på 60-talet tog Gahns över av Barnängens Tekniska Fabrik med tillverkning av tvål och hygienprodukter sedan 1873.

Idag finns många olika typer av tvålar för olika ändamål. Handgjorda, hemtillverkade, industriellt  tillverkade tvålar.

Tyvärr är ju allt idag som säljs inte äkta tvål utan ofta framställda med olika typer av tensider – tvätt aktiva ämnen som ofta är syntetiska – olika fettsyror som förtvålats, fyllnadsmedel, konserveringsmedel, förtjockningsmedel och syntetiska parfymer med mera som ställer till det för doftallergiker med flera.

Så vi kallar inte denna typ av industriellt tillverkade tvålar med ovan typer av ingredienser för äkta tvål, det är bara utfyllnads ingredienser som är billiga och företagen tjänar stora pengar på dessa oäkta tvålar. Tyvärr får vår hud och hår ta den smällen med torrare yta och lättare att få olika typer av besvär då huden torkas ut på sikt och kan inte skydda oss som den är tänkt att göra.

Så vi tycker du verkligen ska testa en äkta handtillverkad tvål istället, som också har sitt glycerin kvar i sig för åter fuktningens skull och uppleva den stora skillnaden för din hud och hår när den balanserats upp av ÄKTA TVÅL!


Om du vill läsa mer ingående om tvålhistoria kan du följa denna länk;

TVÅLHISTORIA_SHENET

Källor: soaphistory.net, Wikipedia.se, Shenet.se, Boken 100 innovationer